KRACHTPLAATSEN W I C H E L E N . N L
   
Overzicht

 
  de GRAFHEUVEL van HOOGELOON

de ZWARTENBERG

Beitel van Panken



de Zwartenberg



wat dichterbij



bijheuveltje



grafheuvel






    Hoogeloon (gemeente Bladel) in Noord-Brabant, is vooral bekend van 2 dingen:
    Kabouterkoning Kyrië, die daar in de Kabouterberg gewooond heeft en de grootste ringwal-grafheuvel van de Benelux met een doorsnee van 41 m, ook wel "De zwartenberg" genoemd. Ringwal-grafheuvels zijn vrij zeldzaam op het continent. Ze komen meer voor in Engeland. Een grafheuvel uit de bronstijd ( 1500 v.C.). Een heilige plaats, een crematieplaats met meerdere boomkisten.

    Onderwijzer Panken (bekend van zijn dagboeken) was de eerste, die in 1848 in de heuvel groef. Hij vond een bronzen beitel. In 1950 is er verder onderzoek verricht.



    De Grafheuvel

    Zeer intrigerend is het kleine bijheuvel (vooraan), waar geen graf in gevonden is. Wat
    is daar mee? Kijk eens naar de onderstaande tekening.


    De Grafheuvel

    De leylijn A is gericht op de toren van Hoogeloon en loopt waarschijnlijk verder via de toren van Duizel.

    U ziet dus dat de bijheuvel gelegen is op een kruispunt van leylijnen en is gericht naar de opkomende zon. Ziet u ook de sjamaan van de stam op het heuveltje staan, met zijn gezicht naar de grafheuvel (op de Genius Loci) en de opkomende zon in de rug, zijn rituelen verrichten? Een prachtig beeld, toch?

    Het beeld is niet helemaal volledig. Op de tekening links ziet u de grafheuvel met 2 energieringen. De buitenste (de wal) en (blauw) de greppel achter de wal. In de centrale heuvel ligt een spiraal. De doorgaande energielijnen konden binnen de energieringen niet gemeten worden.