KRACHTPLAATS W I C H E L E N . N L
   
Overzicht

 
  de OUDE TOREN van OOSTELBEERS
Met 2 altaren van 2 kerken

oude toren voorkantoude toren achterkantplaats altaar
    Op de kaart "links" van Eindhoven liggen de plaatsjes Westel-, Middel- en Oostelbeers. Als u van Middel- naar Oostelbeers rijdt over de N621, ziet u rechts een toren staan in een bosje, geisoleerd in het veld. Het dorp Oostelbeers ligt 2 km verderop, hoe kan dat? In de Middeleeuwen was het normaal, dat de dorpen zich verplaatsten om betere grond te zoeken. De huizen waren van leem, dus dat was zo afgebroken en weer opgebouwd, maar een stenen kerk? Die kon men niet meenemen. Een ander verhaal zegt, dat Maarten van Rossum de boel heeft platgebrand en dat ze het dorp verderop weer hebben opgebouwd. Hoe dan ook, het schip was in slechte staat en is in 1870 afgebroken, zodat alleen de toren is blijven staan. Het was trouwens voor de dorpelingen toch te ver lopen om hier ter kerke te gaan. Aan de achterkant ziet u de oorspronkelijke kerk uit de 14e eeuw, dat in de 15e eeuw verhoogd is.

    Er loopt een leylijn door de toren, door de voordeur en verder door de (dichtgemetselde) achterdeur. Op deze lijn hebbeb 2 altaren gestaan (de Genii Loci), want er waren 2 kerken. Een middenin en verder naar de boom, waar het altaar heeft gestaan.
    Voor sommigen is dit een heel zware plek, waar men zich niet prettig voelt. De toren zelf staat op het curry-netwerk, dat er in de hoeken ingaat en zich onder de toren kruist. We hebben de situatie met de 3 Genii Loci getekend.


    tekening Oude Toren