N A T U U R W I C H E L E N . N L
  T E R U G
   
   
  WESTERHOVEN

Het Valentinuskapelletje en het Valentinusputje


valentinuskapel


Valentinuskapel


Valentinusputje


Valentinusaltaar


Valentinuskapel NU

    In Westerhoven, ten zuiden van Valkenswaard, ligt in het buurtschap Loveren, het beroemde Valentinuskapel en het even bekende putje van Valentinus. Ieder jaar op
    14 februari wordt in Westerhoven Valentinus vereerd (op valentijnsdag uiteraard).

    Als u vanuit Valkenswaard, over de provinciale weg naar Westerhoven gaat, voor Westerhoven linksaf de Loverense Dijk op naar de brug over de Keersop. Het ligt prachtig gelegen aan dit riviertje.

    Het kapelletje was verwoest en daarna weer opgebouwd, maar het is veel ouder (middeleeuwen). Hier is de enige plaats in Nederland waar Valentinus nog wordt vereerd.Valentijn, de patroonheilige van vrienschap en liefde wordt hier op bijzondere wijze vereerd. Neem het putje naast de kapel. Waarschijnljk ouder dan de 8e eeuw, ingewijd door Ierse monniken als doopput. Het water staat altijd veel hoger dan in het riviertje, ook bij extreme droogte. Aan dit water wordt geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, tegen allerlei ziektes en wratten. Men kan natuurlijk een kaarsje aan - steken, maar voor mensen, die ernstig ziek zijn, wordt, door familie en bekenden, 9 dagen tot Valentinus gebeden.

    Op 14 februari is er de valentinusprocessie. Het begint om 19.00 uur en de processie gaat, vanaf de kerk, naar de kapel. Het is dan al donker en ieder loopt met een kaarsje in de hand, speciale Valentinusliedjes te zingen.

    Maar er is meer, wat is er zo bijzonder aan deze plek?

    Linksonder is schetsmatig de kapel en het putje getekend. je ziet de energielijnen zich bundelen in de kapel voor het altaar. Ook over het putje ligt een kruis. Achter de kapel (lijn C-D) ligt een leylaan, die zich verderop kruist met een andere leylijn langs de Weerterweg. Natuurlijk kun je overal bidden, maar de mens heeft in vroegere tijden altijd gebeden op krachtplaatsen (tempels). Het zou kunnen, dat de mens, in zijn sprirualiteit, beter kontakt kan maken met het "hogere" op een krachtplaats , zoals de Valentinuskapel.

    Alleen jammer, dat ze de kapel, in 1947, weer verkeerd hebben opgebouwd. Hoe
    heeft de middeleeuwse kapel nu eigenljk gelegen? De huidige kapel wijkt 20 graden af van het noorden en nu gaan de lijnen A-B, de hartlijn van de oude kapel en de
    lijn C-D, binnen de oude kapel voor het altaar (A) langs, een rol spelen. Zie maar.



    middeleeuwse Valentinuskapel

    En boven het kruispunt van lijnen heeft waarschijnlijk een torentje gestaan.
    Vergeleken met andere kapellen is dit een echte krachtplaats